Expertpanel

Baanbrekende technologieën die de spelregels veranderen

april 7, 2025
door Tara Troch

De industrie staat aan de vooravond van een revolutie, gedreven door technologieën zoals Digital Twins, AI en robotica. Of is deze revolutie al volop aan de gang, en wat betekent dit dan voor de toekomst van een slimme, geïntegreerde industrie?

Hoe heeft de technologie een impact (gehad) op de smart industry?

Bart Demaegdt
Business Development Digitalization bij Siemens • AI & machine learning

“De impact van AI op de smart industry is nog volop in ontwikkeling. Klanten verkennen de mogelijkheden nu de hype voorbij is en zien hoe de technologie de productiviteit verhoogt, zowel professioneel als industrieel. Tegelijk evolueren we naar een democratisering van AI, zodat niet alleen ingenieurs maar ook niet-experten toegang krijgen tot cruciale data. Dit helpt om het tekort aan geschoolde krachten op te vangen én bij te dragen aan sustainable production. Hoewel AI veel energie verbruikt, ondersteunt het slimme, energiezuinige keuzes. Door uiteindelijk ook automatisering te automatiseren en operators te begeleiden, bouwen we aan efficiëntere en meer duurzame productieprocessen.”

Koen Maertens
CTO bij Flanders Make • Cobots

“Op vandaag is de impact van cobot technologie eerder beperkt. Snelle, standaard robotica heeft wel degelijk impact, omdat bedrijven continu zoeken naar een verhoging van productiviteit. Technologie wordt ingezet om mensen efficiënter te laten werken. Maar een cobot, ontworpen om veilig samen te werken met mensen, is intrinsiek traag. Dat beperkt zijn productiviteitswinst. Waar een cobot wel zinvol is, is bij processen met veel variatie, zoals bijvoorbeeld verlijmen, waar consistentie belangrijker is dan snelheid. Maar de echte doorbraak naar productiviteit met cobots heb ik in de praktijk nog niet zo hard gezien.”

Filip Smet
CEO bij AMOTEK • Digital Twins

“Digital Twins hebben de smart industry getransformeerd door real-time data en simulaties te combineren. Ze bieden bedrijven een live overzicht van hun processen, waardoor efficiëntie stijgt en beslissingen sneller en meer onderbouwd genomen worden. In productieomgevingen maken ze predictive maintenance mogelijk, wat downtime en kosten verlaagt. AI speelt daarin een steeds grotere rol en wordt onmisbaar, zoals web 1.0 dat ooit was. Digital Twins evolueren meer en meer naar een digitale co-piloot voor het management, en gaan dus verder dan puur foutendetectie. Ze analyseren data, doen voorstellen – zoals productieoptimalisaties of procesaanpassingen – en ondersteunen strategische beslissingen. Dit verhoogt flexibiliteit, verlaagt risico’s en versterkt de concurrentiekracht van bedrijven.”

 

Wat ziet u als de grootste uitdaging bij de implementatie van deze technologie, en hoe kunnen bedrijven deze obstakels overwinnen?

Bart Demaegdt
Business Development Digitalization bij Siemens • AI & machine learning

“De grootste uitdaging vandaag is dat AI zich nog niet ten volle heeft bewezen. We zijn voorbij de hype, maar tussen een proof of concept en een schaalbare, betrouwbare infrastructuur zit een groot verschil. In de industrie is beschikbaarheid cruciaal, installaties draaien 24/7, en reliability staat bovenaan. Trustworthiness is daarom essentieel, zeker voor complexere use cases. De sleutel ligt in een robuust framework dat AI schaalbaar, cyber secure en industrieel toepasbaar maakt. Onze rol als vendor is klanten hierin begeleiden, met een sterke IoT-strategie en een tandem tussen training in de cloud en execution on edge.” 

Koen Maertens
CTO bij Flanders Make • Cobots

“De grootste uitdaging is die snelheid. De komende vijf à tien jaar zullen robots steeds sneller maar ook veiliger worden, waardoor die twee – cobots en robots – zullen samensmelten. Ik denk bijvoorbeeld aan slimme, AI gebaseerde technieken zoals visietechnologie die ervoor zorgen dat robots veilig werken in de buurt van mensen, maar ‘s nachts op volle snelheid hun productiviteitsdoelstelling halen. Daarnaast is het cruciaal om bij productontwikkeling meteen rekening te houden met automatisatie in productie. Bedrijven die dat doen, boeken sneller productiviteitswinst wanneer productievolumes toenemen. Een duidelijke roadmap bij productontwikkeling is essentieel om investeringen in een latere fase sneller te laten renderen.” 

Filip Smet
CEO bij AMOTEK • Digital Twins

“De grootste uitdaging bij de implementatie van Digital Twins is het waarborgen van dataconsistentie en de integratie met bestaande infrastructuren. Veel bedrijven werken met gefragmenteerde data uit verschillende systemen, wat het moeilijk maakt om krachtige inzichten te genereren. Een ander obstakel is het tekort aan expertise; er zijn onvoldoende specialisten die deze technologie effectief kunnen inzetten. Bedrijven kunnen deze obstakels overwinnen door sterk leiderschap dat verandering aandrijft, medewerkers actief te betrekken in het proces en voldoende te investeren in training en support. Daarnaast is het essentieel om een open mindset te hebben, data uit verschillende bronnen te integreren en verandering te omarmen.” 

 

Hoe ziet u de rol van de technologie veranderen in de komende vijf jaar, en wat betekent dat voor de toekomst van een geïntegreerde en slimme industrie?

Bart Demaegdt
Business Development Digitalization bij Siemens • AI & machine learning

“De toekomst ligt in autonome productie en modulariteit. Traditionele productieketens hebben een vaste structuur, maar flexibiliteit is cruciaal om snel te schakelen tussen producten. De factory of the future, of liever de lights-out factory, vereist een modulaire setup zodat processen autonoom kunnen worden aangestuurd. Een smart factory is slechts een tussenstap; een autonome fabriek gaat verder. Digital twins vormen het ideale vertrekpunt voor optimalisatie, met condition monitoring en predictive maintenance. De industrial metaverse blijft relevant als samenwerkingsplatform, terwijl AI helpt door synthetische data te genereren en keuzes te faciliteren, zodat technologie productiviteit slimmer kan verbeteren.” 

Koen Maertens
CTO bij Flanders Make • Cobots

“Productiviteit blijft de kern. Bedrijven willen competitiever worden, of dat nu met AI of robots is. Daarnaast is high-mix low-volume cruciaal: bedrijven produceren steeds meer op maat om klanten een meerwaarde te bieden. Dat vraagt om flexibele robots. Leren en trainen via een derde partij is geen oplossing, want dat kost tijd en geld. Daarom zorgen we ervoor dat digitale product dossiers automatisch worden benut in het programmeerproces van de robot. Wanneer robots zowel snel als flexibel zijn, zal de industrie ze sneller adopteren. De toekomst ligt in robots die productiviteit verhogen binnen dat high-mix low-volume principe.” 

Filip Smet
CEO bij AMOTEK • Digital Twins

“De rol van technologie, vooral Digital Twins, zal de komende vijf jaar alleen maar groter worden. Data, nu al het ‘nieuwe goud’, zal steeds gemakkelijker kunnen worden gemonetiseerd, en analyses zullen sneller en efficiënter plaatsvinden. De integratie van AI, machine learning en edge computing zal Digital Twins krachtiger maken, waardoor fabrieken autonoom kunnen optimaliseren zonder menselijke tussenkomst. Dit zal niet alleen de productiviteit verhogen, maar ook de focus verschuiven naar duurzame en circulaire productie, waarbij technologie wordt ingezet om energieverbruik en CO₂-uitstoot te minimaliseren. De technologie zal dus bijdragen aan zowel de efficiëntie als de duurzaamheid van de industrie.” 

Vorig artikel
Volgend artikel