Business

Springen of blijven? Hoe we wegen wat we hebben en willen.

maart 17, 2025
door Tara Troch

We navigeren voortdurend tussen wat we hebben en waar we naar verlangen. Het gras lijkt vaak groener aan de overkant. Maar is dat ook écht zo? Wanneer is het tijd voor de volgende stap in je carrière, en op welke criteria baseer je die keuze?  

Hoewel de vraag of je van job moet veranderen of toch moet blijven universeel lijkt, zijn de antwoorden persoonlijk en afhankelijk van tal van factoren. Een eenduidige formule voor het nemen van deze beslissing bestaat niet, omdat ieders individuele situatie en ambitie verschilt. Wat dus voor de één een gouden kans lijkt, kan voor de ander een stap in de verkeerde richting zijn. Dit maakt het des te belangrijker om niet alleen te kijken naar externe factoren die gewicht in de schaal leggen, zoals de levensfase waar je in zit of je omgeving, maar ook om jezelf goed te begrijpen. Wat wil je op de lange termijn, en wat zijn de randvoorwaarden voor jouw succes en geluk?   

The bigger picture 

De salarisenquête van rekruteringsspecialist Robert Walters die eind 2024 gepubliceerd werd, vertelde nog dat 57% van de ondervraagden van plan was om in 2025 van job te veranderen. “We zien inderdaad dat heel wat mensen de intentie hebben om ooit van werk te veranderen, of zelfs binnen een relatief korte termijn”, vertelt Bart Wille, hoofddocent arbeids- en organisatiepsychologie aan UGent. “Maar als je dan effectief kijkt naar het vrijwillig verloop binnen bedrijven de afgelopen jaren, zie je dat de cijfers toch laag liggen. We zijn dus best voorzichtig om uiteindelijk echt de stap te zetten.”   

De enquête van Robert Walters onthulde eveneens dat de meerderheid van de ondervraagden aangaf dat het financiële aspect de meest doorslaggevende factor was om van job te willen veranderen. “En dat is toch een risicofactor”, verduidelijkt Bart Wille. “Mensen nemen te vaak de beslissing om te veranderen in functie van één criteria. Zo denken ze ergens anders meer te kunnen verdienen voor hetzelfde werk, maar ze vergeten dat hiermee ook verschillende andere parameters veranderen. Zo moet je bijvoorbeeld een hecht netwerk van collega’s achterlaten of inboeten aan flexibiliteit, maar mensen zullen dat vaak ondergeschikt maken aan dat ene criterium dat op dat moment de bovenhand neemt.” We moeten dus the bigger picture zien, en goed oplijsten wat een eventuele verandering met zich kan meebrengen, zowel positief als negatief. 

“Het gras is niet groener aan de overkant, het gras is groener waar je het water geeft.“

— Jochen Bessemans • Regiomanager bij Acerta Career Center

Jij bepaalt de richting 

Jochen Bessemans, Regiomanager bij Acerta Career Center, beaamt dat uiteindelijk alles begint bij jezelf. Samen met Antwerp Management School deed hij de afgelopen jaren vooral onderzoek naar aanpassingsvermogen, waarbij zes hefbomen ontdekt werden die bepalen hoe en op welke manier je je kunt aanpassen. “Het zijn hefbomen die deels op het niveau van de context en deels specifiek op persoonsniveau gericht zijn. Dat gaat over waar wil je naartoe en wat is je visie op jouw loopbaan? In welke mate durf je leiderschap nemen en open te communiceren? En leeroriëntatie: wat vind je nuttig en zinvol om te leren? De andere drie gaan dieper in op de context rond de persoon, zoals de aanwezigheid van rolmodellen en de stappen die je neemt om van hen te leren. Maar nog belangrijker zijn de vragen waar we vaak te weinig bij stil staan. Ken je jezelf? Weet je wel wat je echt wil? Weet je wat je voelt? Waardoor raak je getriggerd en wat doet dat met jou? Ben je emotioneel intelligent? En vooral: waar saboteer ik mezelf keer op keer, en hoe kan ik dat zelf reguleren? Wat kan ik zelf doen om beter te presteren? Het antwoord op die vragen kan je richting geven. Want als het gaat over het maken van een carrièreswitch, bepaal jij zelf de context. Jij staat centraal binnen deze hefbomen, maar je moet weten wat je echt wil.” 

Het grote voordeel is dus dat als we alle kaarten op tafel leggen, verdere ontwikkeling altijd mogelijk is. “Zélfs van onze soft skills”, weet Bart Wille ons nog te zeggen. “Want hoewel steeds gedacht werd dat soft skills vervat zitten in onze persoonlijkheid, toont ons onderzoek aan dat we bepaalde persoonlijke eigenschappen en soft skills verder kunnen ontwikkelen en sturen in een bepaalde richting.” Zoek dus niet meteen andere oorden op, en begin de reis eerst bij jezelf. Want zoals Jochen Bessemans besluit: “Het gras is niet groener aan de overkant, het gras is groener waar je het water geeft”.  

Vorig artikel
Volgend artikel