Factoring, ook iets voor uw onderneming?
Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering, waarbij een onderneming haar commerciële vorderingen overdraagt aan een factor of factormaatschappij in ruil voor een onmiddellijke uitkering van een deel van de factuurbedragen.
Factoring is een veelgebruikte financiële dienst die bedrijven helpt hun cashflow te verbeteren en groei te stimuleren. “Bij factoring verkoopt een bedrijf zijn openstaande facturen aan een gespecialiseerde financiële instelling, bekend als een factoringmaatschappij of factor”, legt Kurt De Winter uit. Hij is operations manager en bedrijfsjurist bij de Commercial Finance Group, een bankonafhankelijke factormaatschappij. “De factor betaalt vervolgens een groot deel van het factuurbedrag direct uit en neemt de verantwoordelijkheid voor het innen van de betalingen op zich.”
Het proces begint wanneer een bedrijf goederen of diensten levert en facturen genereert. In plaats van te wachten op betaling door klanten, wat vaak weken of zelfs maanden kan duren, kan het bedrijf ervoor kiezen deze facturen te verkopen. De factoringmaatschappij biedt meestal binnen 24 uur een voorschot van 80% tot 90% van het factuurbedrag. “Zodra de klant de volledige betaling heeft voldaan, wordt het resterende bedrag verwerkt”, aldus Kurt De Winter.
Voordelen
“Factoring bespaart u heel wat tijd, kopzorgen en overbodige kosten. Want wachten tot wanneer klanten uw factuur betalen kan nefast zijn voor de weerstand van uw bedrijf. Al zeker wanneer klanten laattijdig durven betalen”, zegt Kurt De Winter. “Hierdoor is factoring een tijdbesparende uitbesteding die uw bedrijf enkel ten goede komt. U minimaliseert uw kosten en maximaliseert de impact op uw werkkapitaal.” Een goede opvolging van uw debiteuren is essentieel voor de gezondheidstoestand van uw bedrijf. Kurt De Winter: “Wanneer u een liquiditeitstekort heeft of bijvoorbeeld langdurige cashflowproblemen ervaart, is factoring aangewezen. Als factoringbedrijf nemen wij de opvolging van uw debiteurenadministratie voor onze rekening.”
Door de verbeterde liquiditeitspositie van hun bedrijf kunnen ondernemers investeren in groei, voorraden aanvullen of leveranciers tijdig betalen. “Daarnaast nemen factoringmaatschappijen soms het risico van wanbetaling over”, klinkt het.
Een ander belangrijk voordeel is de tijdsbesparing. Doordat het debiteurenbeheer wordt uitbesteed, kunnen ondernemers zich concentreren op hun kernactiviteiten. “Bovendien kan factoring de kredietwaardigheid van een bedrijf verbeteren, wat de toegang tot andere financieringsvormen kan vergemakkelijken”, weet Kurt De Winter.

“Wij financieren ‘wat een bedrijf doet’ en niet ‘wat een bedrijf heeft “
Nadelen
Ondanks deze voordelen zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden. Er zijn namelijk kosten aan verbonden. Sommige factormaatschappijen werken met een vast bedrag per factuur tot een percentage van de omzet, meestal tussen 0,1% en 5%. Deze kosten kunnen de winstmarges beïnvloeden, vooral voor bedrijven met krappe marges. Kurt De Winter: “De kost van factoring moet bekeken worden binnen een ruimer kader. Analyse moet steeds aangeven ‘wat er tegenvoer staat’ of ‘wat factoring een bedrijf opbrengt’. Het is namelijk niet zo dat factoring een loutere kost is. Door het goed implementeren van factoring en het commercieel te gebruiken kan en zal factoring een meerwaarde hebben en kan de kost omgezet worden in een opbrengst. Essentieel hierbij is uiteraard een heldere, transparante koststructuur zonder verdoken kosten.”
Factoring is in principe geschikt voor alle types van bedrijven en industrieën. Al zijn er bepaalde sectoren moeilijker te financieren. “Bouw- en installatiebedrijven liggen moeilijker”, aldus Kurt De Winter. “Dat komt door de aard van hun activiteiten, waarbij ze vaak met voorschotten, tussentijdse facturen en deelfacturatie werken. Wij opereren steeds met facturen die de volledig gerealiseerde activiteit of dienst vertegenwoordigen, wat bij een bouwbedrijf meestal niet het geval is.” Een sector waar ze graag op focussen is transport. “Die ondernemers hebben vaak niks, hun vrachtwagen is geleased, maar ze moeten wel hun verzekeringen en brandstof betalen. We merken dat banken niet veel interesse tonen om dergelijke bedrijven te financieren. Dan is factoring een ideale oplossing. Wij financieren immers ‘wat een bedrijf doet’ en niet ‘wat een bedrijf heeft.”