Business

Het geheim achter het succes van start-ups

maart 20, 2025
door Marleen Walravens

De wereld van het ondernemerschap is in de voorbije decennia ingrijpend veranderd. Waar traditionele bedrijven vaak een jarenlange geschiedenis nodig hadden om naam te maken, stampen jonge ondernemers nu in een recordtijd innovatieve start-ups uit de grond.  

Start-ups zijn niet alleen bedrijven, ze zijn ook symbool voor dromen die werkelijkheid worden. Toch gaat deze reis vaak gepaard met uitdagingen. Wat drijft jonge ondernemers, welke obstakels overwinnen ze, en wat hebben ze nodig om succesvol te zijn? 

Innovatie en schaalbaarheid 

“Er bestaat geen eenduidige definitie van een start-up”, verklaart Veroniek Collewaert, Professor of Entrepreneurship aan de Vlerick Business School en KU Leuven. “Zowel in de actuele literatuur als bij de beleidsmakers, worden start-ups gekenmerkt als jonge bedrijven die innovatief, schaalbaar en technologie gedreven zijn.” Maar er is meer: vastberadenheid, snelheid en flexibiliteit bij de starters zijn een must om te slagen in steeds sneller veranderende markten. “Ook ambitie is van groot belang, zeker als we denken in de richting van jobcreatie en bijdrage aan de samenleving”.  

Globaal denken van bij de start 

Volgens de Rising Star Monitor van 2024, een jaarlijkse studie van het Vlerick Scale-Up Centre in samenwerking met Deloitte Belgium, heeft ongeveer 65% van de Belgische ondernemers niet de ambitie om te groeien. “Groeipotentieel behoort nochtans tot de essentie van een start-up”, preciseert Sebastien Vandendriessche, CEO van Spotable, een proptech start-up, die een data gedreven systeem ontwikkeld heeft voor efficiëntere dakrenovaties van gebouwen. “Door groter te denken, kun je een succesvol businessmodel ontwikkelen dat wereldwijd toepasselijk en veelvoudig te repliceren is.” Verder moet een start-up, net als alle andere startende bedrijven, operationeel gaan nadenken. Je idee testen op de markt, onderzoeken wie je klanten zijn en welke prijs ze bereid zijn te betalen, wie je concurrenten zijn, je toeleveranciers… allemaal aspecten die moeten worden getoetst aan de realiteit. “Je idee kan fantastisch zijn, maar als het niet ‘market-fit’ is, als er geen vraag is naar je product, dan heb je simpelweg geen business”, voegt Veroniek Collewaert toe. “Het is belangrijk om met industrie-experten en mogelijke klanten te praten en hen te vragen om opbouwende kritiek te geven.” 

“Groeipotentieel behoort tot de essentie van een startup.“

— Sebastien Vandendriessche CEO van Spotable

Start-up ecosysteem 

Naast je eigen marktanalyse en businessplan is netwerken een must. “Dat is alleszins een raad die ik kan meegeven aan aspirant-ondernemers”, zegt Sebastien Vandendriessche. “Sluit je aan bij start-upnetwerken, incubators of accelerators zoals Start it @KBC of Voka Bryo. Mentoren en connecties zijn inspirerende figuren en kunnen echt een groot verschil maken. Wij hebben met Spotable een kantoor in het Wintercircus in Gent, een tech-hub waar 35 start-ups samen zitten. We leren daar ook van elkaar en wisselen onze ervaringen uit.” Netwerken is verder belangrijk voor het aantrekken van investeerders en geschikt talent voor je team. De financiering van een start-up vraagt natuurlijk ook een serieuze denkoefening. Wil je organisch groeien, werk je liever met extern kapitaal, hoe kun je behoeftes invullen die overeenstemmen met je ambities? Dit zijn zeker cruciale vragen volgens de Vlerick Professor in Ondernemerschap. ”Bereken het minimum minimorum in het begin, maar stel je ook de vraag wat je zou kunnen bereiken met een groter kapitaal. Beide denkwijzen kunnen interessante inzichten geven.” 

Belgische start-ups doen het goed, maar het kan beter. In vergelijking met andere Europese landen is de voedingsbodem voor ondernemerschap niet echt gunstig. De Belgische regelgeving rond bijvoorbeeld opzegperiodes of stockopties als vergoeding voor werknemers is bij de strengere binnen de Europese Unie. Dat neemt niet weg dat start-ups een belangrijke rol spelen in het stimuleren van innovatie en economische groei. Voor iedereen met de ambitie om te ondernemen, is er nooit een beter moment geweest. Jonge ondernemers zijn de drijvende kracht achter technologische doorbraken, duurzaam ondernemen en sociale impact. 

Vorig artikel
Volgend artikel