Naar een nieuw energietijdperk voor Belgische bedrijven
Voor Belgische bedrijven vormen de stijgende energiekosten en verplichte zonnepanelen een dubbele uitdaging én een kans. De transitie biedt mogelijkheden om duurzaam te innoveren.
Het beheersen van energiekosten begint bij inzicht. Moderne technologieën, zoals slimme meters en gebouwbeheersystemen, bieden real-time inzicht in energieverbruik en helpen dit te verbeteren. Zoals Dirk Triangle, co-CEO van Insaver, benadrukt: “De combinatie van zonnepanelen, batterijen en slimme sturing zorgt niet alleen voor kostenbesparingen, maar verhoogt ook de onafhankelijkheid van energiemarktfluctuaties.” Insaver, dat deel uitmaakt van de Groep Luminus, helpt gezinnen en bedrijven met het verkleinen van hun ecologische voetafdruk via zonnepanelen, batterijen, laadpalen en slimme sturing van deze assets.
Zonnepanelen verplicht
Met de verplichting om vanaf 2025 zonnepanelen te installeren, wordt het belang van energiebeheer steeds urgenter. Tegelijkertijd biedt deze transitie mogelijkheden om niet alleen kosten te besparen, maar ook duurzaam te innoveren en de concurrentiepositie te versterken.
De verplichting wordt soms als een uitdaging gezien, maar Lotte Ringoot van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) beschrijft het als een kans om stil te staan bij onbenut potentieel: “Deze maatregel richt zich op eigenaars, erfpachters en opstalhouders en is bedoeld om klimaatdoelstellingen te ondersteunen door bedrijven te stimuleren hun daken efficiënter te benutten.” Bij bedrijven met een energieafname van meer dan 1 GWh per jaar zijn zonnepanelen verplicht, terwijl overheidsgebouwen deze drempel al bij 250 MWh bereiken.
Voor bedrijven die niet aan de verplichting kunnen voldoen vanwege ongeschikte daken, bestaan er alternatieven. “Denk aan het plaatsen van zonnepanelen op andere eigendommen, marginale gronden of zelfs wateroppervlakten. Bedrijven kunnen ook deelnemen aan grootschalige energieprojecten of kiezen voor technologieën zoals windmolens of bio-WKK’s. Met tools zoals de VEKA-simulator wordt het gemakkelijker om de beste keuze te maken.”, verduidelijkt Lotte Ringoot.
“De verplichting is een kans om bedrijven te positioneren als koplopers in een duurzamere economie.“
Fiscale steun
De Belgische overheid speelt een cruciale rol in het stimuleren van duurzame investeringen. Bedrijven kunnen profiteren van fiscale steunmaatregelen, zoals verhoogde investeringsaftrekken en de spreiding van afschrijvingen. “Dit betekent dat investeringen in groene technologie, zoals zonnepanelen, warmtepompen en batterijopslag, niet alleen een directe impact hebben op de energiekosten, maar ook financieel aantrekkelijker worden gemaakt”, aldus Dirk Triangle. Hij wijst erop dat bedrijven investeringsaftrekken van 8% tot 13,5% kunnen toepassen, afhankelijk van het type investering. Bovendien zijn er extra voordelen voor bepaalde projecten waarvoor energiestudies of audits worden uitgevoerd.
Volgens Lotte Ringoot verlaagt deze fiscale steun de drempel om te investeren en ondersteunt het bedrijven bij hun transitie naar hernieuwbare energie. De verhoogde investeringsaftrekken maken de overstap nog aantrekkelijker.
De energietransitie dwingt bedrijven niet alleen hun energiebeheer te optimaliseren, maar biedt ook de kans om hun reputatie te versterken. Duurzame bedrijfsvoering wordt een steeds belangrijkere factor voor klanten, investeerders en andere stakeholders. Bedrijven die nu investeren, positioneren zich als voorlopers in duurzaamheid en innovatie. Dirk Triangle: “Wij bieden niet alleen technologie, maar ook strategisch advies, zodat klanten de financiële, ecologische en strategische voordelen van hun investeringen maximaal benutten. Het gebruik van een Energy Management System (EMS) optimaliseert het gebruik van energie en verhoogt de rentabiliteit van investeringen.”
Wie nu actie onderneemt, profiteert niet alleen van lagere energiekosten en fiscale voordelen, maar bouwt ook aan een toekomst waarin duurzaamheid een strategische rol speelt. Zoals Dirk Triangle het samenvat: “Deze verplichting is meer dan een kostenpost; het is een kans om bedrijven te positioneren als koplopers in een duurzamere economie.”