Industrie

Waarom en hoe bedrijven alleen maar slimmer worden

oktober 2, 2024
door Hannes Dedeurwaerder

Laten we beginnen met de definitie van wat een smart factory in de kern is. Jeroen Baert is divisiemanager bij De Roeve Automation, dat productiebedrijven transformeert tot smart factories via verregaande co-creatie en samenwerking. 

“Binnen de derde industriële revolutie werd, door de introductie van software in de industrie, de productie geautomatiseerd”, vertelt hij. “Binnen de vierde industriële revolutie ofte industrie 4.0, zijn het de bedrijfsprocessen zélf die geautomatiseerd worden. Dat komt erop neer dat er niet meer met papier gewerkt wordt, maar dat alles digitaal verloopt: van inkomende orders over verscheping tot service. Binnen een smart factory is alles met elkaar geconnecteerd en wisselen mensen en machines onderling informatie uit.” 

Vergroeid met smartphone 

Volgens Baert kunnen bedrijven wereldwijd op termijn alleen nog concurrentieel zijn als ze effectief een smart factory worden. Maar waarom precies? “Als je als productiebedrijf internationaal mee wil kunnen, kan je niet anders dan je in te werken in een digitale supply chain. Alleen al om de eenvoudige reden dat uw toekomstige klanten u anders niet meer vinden. Net als particulieren nu online steeds meer naar producten zoeken, zullen uw klanten dat in de toekomst ook doen. En als jouw bedrijf dan niet in digitale supply chain ingeschakeld kan worden, dan zal het lastig worden. Ook grotere bedrijven willen steeds meer hun informatie over producten direct ter beschikking krijgen en zullen niet meer mailen om een prijs te vragen. Een basisvereiste om uw bedrijf te kunnen inschakelen in zo’n digitale supply chain, is dat je zelf natuurlijk een I4.0 bedrijf bent waar bedrijfsprocessen geautomatiseerd zijn en dus digitaal. Eigenlijk is het heel eenvoudig: binnen tien à twintig jaar maakt de huidige generatie Z de beslissingen, en die generatie is vergroeid met de smartphone. Als je daar als bedrijf niet op inspeelt, ben je verloren.” 

 Predictief onderhoud 

Ook binnen de zware industrie kunnen smart factories het verschil maken. Dat bewijst Aloxy, dat IoT-oplossingen maakt die specifiek gericht zijn op de chemie- en olie- en gasindustrie. “Maar eigenlijk komen alle bedrijven die een procesflow hebben in aanmerking voor onze oplossingen”, aldus founder Jan Coppens. “Met die nuance dat ze de grootste meerwaarde biedt in chemie- en olie- en gasbedrijven, omdat incidenten daar de grootste problemen kunnen veroorzaken. Dus incidenten vermijden is een van de belangrijkste troeven. Maar we kijken momenteel ook of we onze sensors kunnen gebruiken voor predictive maintenance, op basis van big data.” 

“De mensen die binnen twintig jaar beslissingen maken, zijn de jongeren die vandaag vergroeid zijn met hun smartphone.“

— Jeroen Baert, divisiemanager bij De Roeve Automation

Sterke innovatieve omslag 

Of de meeste bedrijven vandaag evolueren naar smart factories, willen we weten. Of is er nog sprake van weerstand? “De mindset is veranderd”, aldus Coppens. “Toen we in 2017 begonnen, was Operational Technology, de klassieke sturingsinfrastructuur, nog de heilige graal. Nu zien we dat er meer en meer IT-toepassingen als IoT-sensoren ook toegelaten worden en dat die data gebruikt wordt. Er is dus een sterke innovatieve omslag in de ganse industrie.”  

Ook de grote doorbraak van artificiële intelligentie en de snelle ontwikkeling daarvan speelt een rol. “Wat wij voornamelijk doen, is data ter beschikking stellen door die te injecteren in systemen die klanten al hebben, zodanig dat ze alles binnen één platform kunnen managen. Ze verzamelen die data en laten daar een algoritme op los om trends te detecteren. Zodat er intelligentere beslissingen kunnen genomen worden en eventuele optimalisaties van de systemen kunnen doorgevoerd worden.”  

Laaghangend fruit 

“Er is nog heel veel laaghangend fruit”, besluit Jeroen. “Bedrijven die nog papieren bonnetjes uitschrijven, de ene afdeling die software x gebruikt terwijl de andere met softwarepakket y werkt … Het ideale beeld van een smart factory waarin alle bedrijfsprocessen digitaal verlopen en elke machine is geconnecteerd met de andere, daar staan heel veel bedrijven nog heel ver van af. Velen zien het ook als een gigantische onderneming. En ja, de stap zetten van een I3.0 bedrijf naar I4.0 bedrijf lijkt en is soms groot. Maar indien je die grote stap in kleinere stapjes zet, telkens met beheersing van deelbudget en te behalen deeldoelstellingen, is dat voor de meeste bedrijven wel haalbaar.” 

Volgend artikel