Lifestyle

Van sfeer tot smaak!

De feestdagen staan voor de deur, en dat betekent dat het tijd is voor gezelligheid en lekker eten. Of je nu de hele familie uitnodigt of in intieme kring viert met vrienden, een mooi gedekte tafel met slim uitgekozen decoratie is essentieel om een warme sfeer te creëren. Samen met al dat lekkers, zorg jij voor een onvergetelijke ervaring aan tafel!

Een belangrijk deel van het leven vindt plaats aan tafel. Het is dé plek waar we elkaar ontmoeten en warme herinneringen oprakelen. Zeker tijdens de feestdagen vormt de feesttafel een cruciaal onderdeel van de verschillende kerstbrunches, diners en nieuwjaarsfeesten. Hoe zorg je er dus voor dat je feest op je tafel tovert? 

Upgrade je tafelsetting 

Om een feestelijke tafelsetting te creëren, moet je niet telkens een nieuw servies of tafellaken kopen. Als je start van een goede, neutrale basis, kom je al een heel eind. Zo weet Katrien Sterckx ons te zeggen, oprichtster van Table in a Box, een aanbieder van workshops en totaalconcepten met hoogwaardige, originele tafelversiering. “Mensen vinden het vandaag steeds belangrijker om een warme sfeer te creëren in huis, en dat trekken ze ook graag door naar de tafel. Een basis die voor mij niet kan ontbreken is een wit servies met eenvoudige glazen en bestek. Op deze manier kan je in je decoratie afwisselen per seizoen of thema.”  

Met de feestdagen in het vooruitzicht, geeft Katrien een aantal feestelijke tips mee: “Zorg voor maximum twee basiskleuren en één accentkleur. Homogeniteit in kleur en vorm is enorm belangrijk om warmte en rust te creëren. Trek dit dus door van de kerstboom tot de tafel. Ook vind ik een loper de perfecte manier om een Pinterest-proof tafel te maken. Die loper kan bestaan uit natuurlijke producten die je bijvoorbeeld kan vinden tijdens een herfstwandeling. Denk aan dennenappels, herfstbladeren, groen, takken… Je moet soms gewoon durven proberen en zien wat het geeft.”

Om je tafel meteen die extra touch te geven, werk je best in laagjes. Starten doe je met een wit of neutraal tafellaken, waarop je jute placemats legt, een wit bord zet en daarop een losjes gedrapeerde stoffen servet legt. “Zo creëer je diepte in je tafel en schakering in kleur”, legt Katrien uit. “Ten slotte kan je de loper afwerken met elegante dinerkaarsen of een theelichtje, want een lichtbron mag niet ontbreken voor de juiste sfeer.” Katrien behoedt wel voor het gebruik van theelichtjes op de kindertafel, daar gebruik je best veilige LED-varianten.   

En dan nu… klinken! 

Nu onze tafel gedekt is, kan ook een heerlijke feestmaaltijd niet ontbreken. Cateringbedrijf Grondstof merkt de laatste jaren een enorme shift op in het eet- en feestpatroon van de bourgondische Belg. “Wij merken een enorme stijging op in het aantal private dinings bij de mensen thuis, een shift die we toch sinds corona opgemerkt hebben. Mensen kunnen zo in de eigen huiselijke sfeer vertoeven, een glaasje drinken zonder te moeten rijden én ze worden in de watten gelegd net zoals op restaurant, met hun eigen chef-kok. Ons concept ontzorgt volledig.”, vertelt Sarah Koujili, eigenaar van het bedrijf. “En verrassend genoeg hebben we ook heel wat trouwfeesten op de planning staan tijdens het eindejaar.”

Ook als we kiezen wat we willen eten tijdens de feestdagen, grijpen we vandaag steeds vaker terug naar het klassieke. “Gevulde kalkoen, stoofpotjes van wild of buffetten staan het vaakst op de verlanglijst vandaag”, vult Sarah aan. “Mensen willen rijkelijk eten en genieten. Een ideale match met onze Belgisch-Franse keuken met een twist.”

Als je zelf wil genieten van een heerlijk feestelijke maaltijd, zonder té diep in de portemonnee te moeten duiken, blijft Sarah nog steeds fan van een klassiek stoofpotje, een gevulde kalkoen of een heerlijk buffet met kleine gerechtjes. Dat laatste maakt het ook makkelijker voor de gastvrouw of -man, want je kan vooraf alles bereiden en mee volop genieten aan tafel. Steek jij dit jaar graag zelf de handen uit de mouwen in de keuken? Ontdek dan het favoriete recept van Sarah van Grondstof. Smakelijk! 

Recept van Sarah van Grondstof.

Gebraden Kwartel met Honing-Wijnsaus

Ingrediënten (voor 4 personen): 

  • 4 kwartels (1 per persoon) 
  • 2 eetlepels olijfolie 
  • 2 eetlepels boter 
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt 
  • 1 sjalot, gesnipperd 
  • 100 ml witte wijn (bij voorkeur een droge, zoals Sauvignon Blanc) 
  • 2 eetlepels honing 
  • 100 ml kippen- of groentebouillon 
  • 1 takje rozemarijn 
  • Zout en peper naar smaak 
  • Eventueel: verse peterselie of tijm voor garnering

Bereidingswijze:

Kwartels voorbereiden: 

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). 
  • Dep de kwartels droog met keukenpapier en breng ze op smaak met zout en peper. 
  • Verhit de olijfolie in een grote ovenbestendige pan op middelhoog vuur. Bak de kwartels rondom bruin, ongeveer 3-4 minuten per kant, totdat ze mooi goudbruin zijn. Haal de kwartels uit de pan en zet ze opzij. 

Saus basis maken: 

  • Voeg de boter toe aan dezelfde pan en bak de gesnipperde sjalot en knoflook zachtjes in de boter, totdat ze glazig zijn (ongeveer 2-3 minuten). 
  • Blus af met de witte wijn en roer goed om de aanbaksels van de bodem los te maken. Laat de wijn 2-3 minuten koken zodat de alcohol verdampt. 
  • Voeg de honing, de bouillon en het takje rozemarijn toe. Roer goed door en breng de saus aan de kook. 

Kwartels afwerken: 

  • Zet de kwartels terug in de pan met de saus en zet de pan in de voorverwarmde oven. Laat de kwartels 12-15 minuten braden, totdat ze gaar zijn (de kerntemperatuur van de kwartels moet 70°C zijn). 
  • Keer de kwartels halverwege de baktijd om en schep af en toe wat saus over de vogels om ze gelijkmatig te garen en smaak toe te voegen. 

Afwerken en serveren: 

  • Haal de kwartels uit de pan en leg ze op borden. 
  • Zet de pan terug op het vuur en laat de saus nog even inkoken als je deze iets dikker wilt hebben. Verwijder het takje rozemarijn. 
  • Lepel de saus over de kwartels en garneer met verse peterselie of tijm. 

Tips: 

  • Dit gerecht is heerlijk met bijgerechten zoals een romige aardappelpuree, geroosterde wortels of een frisse salade. 
  • Je kunt de kwartels ook vooraf kruiden en marineren, zodat ze meer smaak hebben bij het bakken.
  • Voor een extra feestelijk tintje kun je wat geroosterde noten (zoals amandelen of hazelnoten) of gedroogde vruchten (zoals vijgen of abrikozen) toevoegen aan de saus voor een zoetere, complexere smaak.
december 10, 2024
door Tara Troch

Ontdek meer...

Vorig artikel
Volgend artikel