50plus

Uw spaarcenten laten beleggen door robots?

september 4, 2024
door Kim Beerts

U wilt uw slapende spaargeld wakker schudden, maar u kent niet voldoende van de beurs? Dan kan een robo-adviseur misschien helpen. “Het gaat om een online platform dat, anders dan de naam doet uitschijnen, niet adviseert, maar wel op een geautomatiseerde manier een beleggingsportefeuille samenstelt en beheert. Via een vragenlijst wordt uw beleggersprofiel vastgelegd, en op basis daarvan wordt een portefeuille voorgesteld. Vaak wordt die gevuld met ETF’s, of indextrackers, die de wereldwijde markt representeren, maar er kunnen via wiskundige algoritmes nog extra accenten worden gelegd”, schetst financieel adviseur Tim Nijsmans die met ‘De hangmatbelegger’ een boek over passief beleggen schreef. “Robo-adviseurs winnen aan populariteit door hun gebruiksgemak en lagere kostenstructuur. De instap- en beheerskosten liggen al gauw de helft lager dan bij grootbanken, waardoor je belegging sneller rendeert.” 

Via een robo-adviseur zet u al in enkele muisklikken uw eerste stappen op de beurs. “Zonder in de menselijke val van té emotioneel en té actief handelen te trappen. Een rationeel algoritme zal je portefeuille voortdurend monitoren en herbalanceren volgens uw vooraf vastgelegde risicoprofiel”, aldus Andrés Buysse van Easyvest, de eerste robo-adviseur in België die in 2016 werd gelanceerd. 

Al zijn er ook potentiële nadelen verbonden aan robo-adviseurs.“Een van de voornaamste beperkingen is het gebrek aan persoonlijk contact, iets waarnaar wij als mens toch snakken”, haalt Tim Nijsmans aan. “Hoewel zo’n robo-adviseur vaak wel een contactpunt heeft, is dat er meestal alleen maar om praktische problemen op te lossen en niet om lange adviesgesprekken mee te voeren.” Easyvest tracht dat minpunt te tackelen. Testaankoop Invest, dat de robo-adviseur zowel in 2021 als in 2023 het label ‘Best in Test’ gaf, roemt net de begeleiding die het bedrijf achter de robot biedt. “Dankzij technologie kunnen we vandaag heel wat complexe zaken, zoals beleggen op de beurs, erg performant regelen, maar voor de service die bij zo’n financiële transactie hoort, kiezen wij resoluut voor mensen die kunnen begeleiden en verduidelijken”, klinkt het bij Easyvest. Ook Tim Nijsmans ziet toekomst in een mix van mens en machine: “In Angelsaksische landen, maar ook in Nederland stijgt, onder impuls van de Europese Unie, het aantal onafhankelijke adviseurs. Dat moet ertoe leiden dat we meer zelf gaan beleggen, maar toch kunnen rekenen op persoonlijk advies.” 

 

Vandaag maken vooral jongere digital natives gebruik van een robo-adviseur. Bij de oudere generaties is er nog iets meer scepticisme. “Ze denken eerder een private banker nodig te hebben, omdat hun noden wat complexer zijn: hun pensioen komt in zicht, er komt cash vrij van hun net verkochte zaak, of ze willen hun nalatenschap voorbereiden. Maar ook zij hebben natuurlijk baat bij een oplossing die eenvoudig, rendabel én kostenefficiënt is”, aldus Andrés Buysse die net om die reden al heel wat oudere kapitaalkrachtigen voor Easyvest ziet kiezen “Zij doen vaak beroep op onze service om, tegen aanzienlijk lagere kosten, een renteportefeuille te openen en zo op een efficiënte, fiscaalvriendelijke manier een aanvullend inkomen te genereren.”

Als je kiest voor een beleggingsbot hou je best rekening met een paar vuistregels. “De Belgische robo-adviseurs worden gecontroleerd door het FSMA en zijn dus betrouwbaar, maar let op met schimmige crypto-aanbieders of spelers die beweren dat ze gegarandeerd véél opbrengen”, waarschuwt Tim Nijsmans. “Mijn advies: start rustig. Doe een inleg van een paar duizenden euro’s en stort stelselmatig bij. Krijg je de smaak echt te pakken? Ga dan een stapje verder en koop – al dan niet begeleid door een onafhankelijk expert – eens zelf ETF’s. Zo spaar je nog meer kosten uit.”

Vorig artikel
Volgend artikel