Minder verliesposten, hogere waarde. Hoe verbetert u de EPC-score van uw woning?
Wanneer de aan- of verkoop van een woning ter sprake komt, zal EPC ofte EnergiePrestatieCertificaat altijd ter sprake komen. Hoe lager de waarde daarop, hoe beter voor de waarde van uw woning. Maar wat kunt u zelf doen om dat cijfer naar beneden te krijgen? Eén en ander, zo blijkt. Hoe krijgt u uw EPC-score naar beneden?
EPC?
De EPC-waarde of Energie Prestatie Certificaat staat voor het jaarlijkse energieverbruik van een woning (per vierkante meter bruikbaar vloeroppervlak). Hoe lager dat cijfer (eigenlijk een getal), hoe energiezuiniger de woning dus is, met alle gevolgen van dien voor de waardebepaling. De beste score is groen (A+/A++) voor passiefhuizen, de slechtste rood (F) voor ondermaats presterende woningen.
In meer dan één geval is het al bepalend geweest om al dan niet tot de aankoop van een woning over te gaan (het is trouwens ook verplicht bij een transactie). Als eigenaar en verkoper hebt u er dus alle baat bij om dat cijfers naar beneden te krijgen. Maar uiteraard ook als eigenaar en bewoner, aangezien het uw energiefactuur aanzienlijk kan beïnvloeden.
Uiteraard hebt u als eigenaar niet alles in de hand: zo is een appartement of rijtjeshuis in het voordeel ten opzichte van een vrijstaande woning, die door zijn geïsoleerde ligging sowieso al meer verliesoppervlak heeft. Ook het bouwjaar van een woning is doorgaans zeer bepalend, omdat recent gebouwde woningen veel meer beantwoorden aan de energie- en isolatienormen. Toch zijn er verschillende maatregelen die u kunt nemen, zeker waar het uw verwarmings- en warmwaterinstallatie betreft, die in hoofdzaak in rekening worden gebracht.
Maatregelen
1. Isoleren van het dak
Isolatie is het toverwoord als het energieverbruik van een woning moet worden ingedijkt. Als u bovendien weet dat maar liefst 30 procent van de woningwarmte via het dak ontsnapt, dan is het meteen duidelijk waar de grootste winst zit. Het voordeel: dakisolatie is gemakkelijk zelf te plaatsen. Bijkomend voordeel: u kunt er mogelijk premies voor ontvangen, omdat het ook een duurzame ingreep betreft – en dat zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië.
Vloerisolatie zal minder drastische resultaten opleveren, maar kan sowieso geen kwaad.
2. Isoleren van de buitenmuren
Een ingreep die u helaas niet zelf kunt doen (tenzij u een vakman bent natuurlijk), maar die wel een wereld van verschil kan maken. Via spouwen, gaten, kieren en andere openingen verdwijnt er namelijk enorm veel warmte uit de woning. De buitenmuren isoleren kan een aanzienlijke energiebesparing betekenen, en ook uw energiefactuur optimaliseren. Check zeker ook de mogelijkheden van isolatiepremies.
3. Betere beglazing
Iedereen die al eens in een oude woning met enkele beglazing is geweest, weet dat goed isolerende ramen (en deuren!) een wereld van verschil kunnen maken. Investeren in betere beglazing zal de warmte in uw woning optimaal binnenhouden en de EPC-score danig naar beneden helpen. Dubbele beglazing is overigens sinds 2020 sowieso verplicht, maar wie doorgedreven wil isoleren, kan bijvoorbeeld driedubbele beglazing of hoogrendementsglas overwegen. Ook hier geldt de mogelijkheid van premies.
4. Thermostaat, thermostatische kranen en regelaar voor verwarmingsketel
Omdat de verwarming hierdoor optimaal wordt geregeld, kan dit uw EPC-score naar beneden helpen. Maar vooral de vervanging van een meer dan vijftien jaar oude verwarmingsketel – idealiter door een condensatieketel – zal uw score drastisch naar beneden halen. Ook hier is een premie mogelijk. De vervanging van de oude ketel is een forse investering, maar dan wel één die zich op termijn terugbetaalt door de drastische energierereductie.
5. Zonnepanelen, warmtepomp en/of zonneboiler installeren
Niet zozeer een ingreep als wel een investering: zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers worden namelijk ook meegenomen in de berekening van de EPC-score. Logisch, aangezien dit oplossingen zijn die duurzame energie produceren en op die manier ook compenseren voor energieverlies. Ze vormen een investering, maar komen in aanmerking voor premies en betalen zich in de loop van enkele jaren terug.
6. Optimalisatie en automatisatie van uw ventilatiesysteem
Gezonde binnenlucht is meer dan ooit een criterium voor comfortabel wonen, en wordt dan ook als factor in de berekening van de EPC-score meegenomen. Net als natuurlijk binnenlicht.
De EPC-score bepaalt in aanzienlijke mate de waarde van uw woning. Hoewel u niet bij machte bent alle criteria te beïnvloeden (buitenmuren, lichtinval …) kunt u – mits de nodige investeringen – de score danig naar beneden krijgen. Investeringen die zich trouwens relatief snel terugverdienen.