LCL exploiteert vandaag vijf onafhankelijke datacenters. Hun klanten rekenen op een uiterst beveiligde omgeving en een grote uptime. Het bedrijf, dat jaarlijks met ongeveer 10% groeit, merkt dat de datacentermarkt in opmars is. “En dat zal ook niet snel veranderen”, aldus Laurens van Reijen.
Vanwaar de grote vraag naar externe opslag van data?
“Onze samenleving wordt meer digitaal, en ook de opkomst van AI vereist steeds meer data-infrastructuur. De lat voor een IT’er in een bedrijf ligt dus continu heel hoog, want die werkt met interne klanten die willen dat de systemen altijd werken. Dan zien we vaak dat oversized IT-infrastructuur wordt aangekocht, of dat nog gebruik gemaakt wordt van oude koelsystemen. Allemaal zeer inefficiënt, terwijl wij als datacenter die omslag kunnen maken naar meer efficiëntie.”
Je geeft het zelf al aan: AI brengt veel verandering?
“Sowieso zal AI een impact hebben op de invulling van bepaalde jobs. Maar ook in het kader van het voorspellen van natuurrampen, bij de opsporing van kankers of de ontwikkeling van nieuwe medicijnen zal het een positieve impact hebben. De keerzijde van dit alles, en momenteel ook wel het grote geheim, is hoeveel verbruik er nu werkelijk nodig is om die large language modellen te bouwen, trainen en gebruiken. Naar schatting is dit tien keer zo veel als een Google search, wat enorm is. Er gaan dus nog heel wat innovaties nodig zijn om ervoor te zorgen dat het stroomverbruik niet explodeert.”
Maar ook van datacenters wordt gezegd dat ze best vervuilend zijn. Klopt dit?
“Datacenters zijn vervuilend als ze niet op een duurzame manier worden uitgebaat. En daar willen wij toch het verschil maken, als voorloper op het vlak van duurzaamheid in onze markt. Zo hebben we voor de komende twee jaar 120 miljoen euro vrijgemaakt voor infrastructuurinvesteringen, waarvan zo’n 20 miljoen euro bestemd is voor duurzaamheidsprojecten.”
Over wat voor soort projecten spreken we dan?
“Dat gaat over diverse groene initiatieven zoals het totaal vernieuwen van koelinstallaties met de nieuwste technieken, maar ook het bouwen van zonneparken. In de toekomst willen we zo 40% van onze stroom zelf opwekken. Ook zijn wij aangesloten bij het Climate Neutral Data Centre Pact, een zelfregulerend initiatief van 25 cloudproviders en datacenters, samen met de Europese Commissie. De doelstellingen die we hierbinnen opstellen helpen ons om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C, volgens het Parijs-akkoord. Hierover moeten we dan ook op regelmatige basis meten, rapporteren en ons continu verbeteren.”
Maar die vergroening gebeurt vooral bij de nieuwe datacenters?
“Nee, dat gaat ook over onze oudere datacenters. Voor de nieuwste datacenters wordt vergroening van bij de bouw in de plannen meegenomen, daar is het eenvoudig om die efficiëntie vanaf het begin te garanderen. De echte uitdaging zit hem in de omschakeling van die oudere centra, waar we operationeel moeten blijven voor onze klanten.”
“Er gaan nog heel wat innovaties nodig zijn om ervoor te zorgen dat het stroomverbruik niet explodeert.”
Ziet u een toekomst waarin datacenters volledig CO2-neutraal zijn?
“Ik zeg altijd: laten we eerst verminderen. En als er dan nog CO2-uitstoot is, moeten we dat compenseren. En die twee stappen moet je samennemen. Dat doen we bijvoorbeeld ook met het Science Based Targets Initiative (SBTi): via wetenschappelijk onderbouwde doelen verlagen we steeds onze CO2-uitstoot. Zo hebben wij generatoren die een uur per maand draaien om te testen (voor noodsituaties), en daar gebruiken we nu hernieuwbare brandstof HVO100 die 90% minder uitstoot heeft dan de vroegere traditionele diesel. Als sommigen dan vragen: waarom doe je dat, die draait toch maar een uurtje per maand? Dan denk ik: als je altijd zegt dat iets weinig impact heeft, onderneem je nooit iets.”
Duurzaamheid is één ding, maar hoe ga je om met de toenemende cyberdreigingen?
“Onze klanten vragen zelf vooral naar onze aanpak hierin, en zij voeren dan ook een heel aantal audits bij ons uit om te kijken hoe wij onze systemen ingericht hebben en om onze standaarden zoals ISO 27001 en ISAE 3402 na te gaan. Maar ook verschillende sectoren, zoals financiële instellingen, komen met specifieke beveiligingsaanvragen. We merken dus dat de lat telkens hoger gelegd wordt. En terecht. Daarom hebben we onlangs een oefening gedaan, samen met het CCB, in het kader van NIS2. Daaruit hebben vooral onze technische mensen veel geleerd over wat er zoal mis kan gaan.”
Het trainen van jullie mensen is dus essentieel?
“Natuurlijk, dat hoort erbij want risico’s kunnen er op alle mogelijke vlakken ontstaan. Het is ook daarom dat we een uitgebreide risicoanalyse uitgevoerd hebben binnen LCL, en elke afdeling doorgelicht hebben. Op basis daarvan maakten we een ‘enterprise risk model’ dat we ieder jaar kunnen bijsturen en waarop gewerkt zal worden in de toekomst.”
Wat is je ultieme advies voor bedrijven en hun IT?
“Bij elk bedrijf speelt duurzaamheid vandaag een belangrijke rol, maar wij merken nog te vaak een gap tussen IT en de mensen die zich met duurzaamheid bezighouden in een bedrijf. IT moet sustainability meer in het achterhoofd houden bij bijvoorbeeld de inkoop, bij het opstellen van policies over de opslag van data, over de levensduur van apparaten en second life… Maar ook bij de ontwikkeling van nieuwe producten is voor hen een belangrijke rol weggelegd. Waarom bijvoorbeeld geen werkgroep AI creëren die over alle afdelingen heen bekijkt hoe AI ingezet kan worden en de meeste productiviteitswinst behaald kan worden? Een CIO moet echt mee in het managementteam zitten.”
WIST-JE-DAT…
Naar wie kijk je op?
“Ik vond Obama altijd inspirerend. Het is jammer dat de politiek vandaag zo polariserend werkt, dat vond ik vroeger toch wel beter. Ik ging er altijd vanuit dat als mensen samenwerken, ze dichter bij elkaar komen en handeldrijven. Maar wat vandaag gebeurt brengt de mensen niet dichter bij elkaar hè? En Obama kon wel een bepaald enthousiasme brengen.”