Business

Innovatie: de sleutel tot ondernemen met impact

september 11, 2024
door Tara Troch

Er is een nieuwe generatie ondernemers opgestaan. Eén die niet enkel streeft naar financieel rendement, maar ook sociale, culturele of milieuproblemen wil aanpakken. Hoeft het ene het andere per definitie uit te sluiten?

De non-profitsector en de sociale economie bestaan al lang. Echter is er een nieuw fenomeen: impactgedreven start-ups. De kernwaarden van dergelijke bedrijven liggen doorgaans in het maken van een positief verschil in de wereld. De motivatie achter de beweging is zonder twijfel mede te zoeken bij het groeiend bewustzijn rond klimaatverandering, ongelijkheid en de druk van consumenten bij duurzaamheidskwesties.

Sevan Holemans, CEO bij BE.IMPACT, gaat hier dieper op in: “De opkomst van impactgedreven bedrijven is nauw verbonden met de groei van impactinvesteringen, een concept dat zijn oorsprong vindt in Angelsaksische landen. Dit beantwoordt aan de tekortkomingen van overheidsacties, met name in sectoren zoals gezondheid en sociale huisvesting. In België zijn impactinvesteringen sinds het begin van de jaren 2000 aan het groeien. Desondanks gaat het merendeel van het kapitaal nog steeds naar projecten in het Mondiale Zuiden. Er is dus een gedeelde verantwoordelijkheid waarbij ook ondernemers investeringen moeten aantrekken naar zinvolle projecten die ambitieus en professioneel zijn.”

Start-ups willen vandaag een verschil betekenen. Ze willen onze samenleving herbetoveren en betekenis geven in ons economische systeem. “We hebben een kritisch punt bereikt in onze westerse economieën, gekenmerkt door een onhoudbare zoektocht naar economische groei en excessief materialisme. Steeds meer jonge ondernemers realiseren zich de noodzaak om ons economisch model te herzien om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en betekenis aan ons leven te geven.”, vervolledigt Holemans.

“Een innovatief, impactgedreven bedrijf heeft geen reden om lagere groei te ervaren.”

— Sevan Holemans, CEO BE.IMPACT

Ondernemen met passie

Een voorbeeld van zo’n impactgedreven start-up is (on)kruid. Het initiatief van Brecht, Torsten en Anthony dat kruidenthee maakt, won begin dit jaar de Social Impact Award van Cera en Start it @ KBC en kan nu verdere stappen nemen in hun groei.

Voor (on)kruid kwam de stap naar sociaal ondernemen vrij spontaan. “In de start-up fase deden we eerst heel veel dingen zelf, van het verwerken tot verpakken van de kruiden. De eerste doelstelling was dan ook altijd om de biodiversiteit te herstellen. Toen de werkdruk groter werd, leek het ons leuk om hier andere mensen bij te betrekken die mee een verschil kunnen betekenen, en zo stapten we een sociale werkplek binnen.”, legt Brecht Herteleer verder uit. “Ondertussen is de sociale werkplek een waardige en onmisbare partner in onze werking. Wij hebben hen nodig om dit verhaal tot een succes te maken.”

Ondernemen met impact gaat over het maken van bewuste keuzes in je strategie die een bepaald gevoel volgen, en niet zozeer een marketing-gimmick zijn. “Ons verhaal draait echt om de kruidenthee. Smaak blijft prioriteit, en ook het ecologische biodiversiteitsherstel. Het andere verhaal is dat van de sociale impact die we creëren.”, gaat Herteleer verder. “Wat voor ons nog steeds het meest wijze is, is dat wij in iedere fase van het verhaal andere mensen inspireren. Op het veld andere landbouwers, natuurliefhebbers en mensen die bezig zijn met natuurherstel, de mensen op de sociale werkplek, en op het einde ook nog de (on)kruidenthee drinker. Hoe mooi is dat?”

Rendement vs impact

Volgens Herteleer heeft de sociale impact ondernemer misschien wat meer tijd nodig om rendement te realiseren, maar hoeft het ene het andere zeker niet uit te sluiten. Ook Holemans beaamt: “Volgens het Global Impact Investing Network zoeken de meeste impactinvesteerders naar concurrerende financiële rendementen die in lijn zijn met de markt. Sommige investeerders kiezen echter bewust voor projecten die mogelijk lagere rendementen opleveren, maar wel aansluiten bij hun strategische prioriteiten. Uiteindelijk blijft innovatie de sleutel: een innovatief, impactgedreven bedrijf heeft geen reden om lagere groei of marges te ervaren in vergelijking met zijn concurrenten.”

Vorig artikel
Volgend artikel