Industrie

Nadia Lapage: Wat eten we morgen?

maart 26, 2025
door Kompas

Vanuit die vraag spant de voedingsindustrie zich dagelijks in om te evolueren naar een duurzaam voedingssysteem. De digitalisering biedt kansen aan voedingsbedrijven om te innoveren en Factories of the Future te worden. 

Hoe blijven we zorgen voor lekkere voeding die ook bijdraagt aan een gezonde levensstijl voor iedereen? Hoe doen we dat met oog voor de impact op onze planeet? Hoe blijft de voedingsindustrie een fijne en veilige werkplek? En hoe ondersteunen we het ondernemerschap van onze bedrijven op zo’n manier dat iedereen er baat bij heeft? Het is maar een greep uit de vele vragen die wij ons dagelijks stellen. 

Naast het denken, ondernemen voedingsbedrijven zelf ook actie: ze investeren en zetten volop in op innovatie. Procesdigitalisering en opkomende technologieën zoals Internet of Things en artificiële intelligentie helpen bedrijven hun processen te optimaliseren, voedselverlies te beperken, en de kwaliteit van voeding en dranken verder te verbeteren. Technologieën zoals VR-trainingen ondersteunen medewerkers in hun leertrajecten en verhogen de efficiëntie.  

Helaas zien we dat de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt de digitale en duurzame transitie nog uitdagender maakt. Technologieën zoals automatisering en robotica kunnen hier een belangrijke rol spelen, maar vereisen serieuze investeringen en aanpassingen binnen bedrijven. Verder vereist de toenemende vraag naar transparantie in de toeleveringsketen – van grondstof tot consument – innovatieve oplossingen, zoals blockchain, die betrouwbaarheid en efficiëntie vergroten. 

Gelukkig staan we niet alleen voor deze transitie. Onze Vlaamse en Waalse innovatieclusters Flanders’ FOOD en Wagralim spelen hierin een verbindende rol. Door bedrijven en kennisinstellingen samen te brengen, versnellen we innovatie en worden we futureproof. Ook beleidsmakers spelen hierin een belangrijke rol. We vragen hen om in te zetten op een écht industrieel beleid, waarin innovatie wordt aangemoedigd.  

“Door krachten te bundelen, evolueren we samen naar een duurzaam voedingssysteem.“

— Nadia Lapage • Algemeen directeur Fevia Vlaanderen

Een mooi voorbeeld van zo’n samenwerking, is de uitreiking van de jaarlijkse ‘Factory of the Future Awards’. De grootste industriële sectoren uit het land bundelen hun krachten om de meest toekomstgerichte productiebedrijven uit het land te bekronen en anderen te inspireren. Maar liefst 18 voedingsbedrijven mogen zichzelf een ‘Factory of the Future’ noemen.  

Zo zie je maar: door de krachten te bundelen, evolueren we samen naar een duurzaam voedingssysteem. Benieuwd naar alle engagementen en initiatieven van onze sector? Neem een kijkje op www.watetenwemorgen.be. 

Vorig artikel
Volgend artikel