Healthcare

Inclusieve werving in de gezondheidszorg

december 16, 2024
door Kompas

In de gezondheidszorg is inclusiviteit een innovatieve en rechtvaardige oplossing om het personeelstekort aan te pakken. Door diversiteit in de wervingsprocessen te integreren, kunnen werkgevers het tekort verminderen en de arbeidsomstandigheden verbeteren. 

Inclusieve werving: een strategische en menselijke oplossing 

Met de steeds toenemende zorgvraag is het essentieel om profielen met verschillende achtergronden aan te trekken, waaronder mensen met een handicap. Dit vult niet alleen vacatures in, maar verrijkt ook teams door nieuwe vaardigheden toe te voegen. 

Samenwerkingen tussen wervingsbureaus en verenigingen bevorderen de inclusie van mensen met een handicap. “Wij organiseren in samenwerking met de vereniging Diversicom coachingsessies, gegeven door consultants, die kandidaten helpen om de arbeidsmarkt beter te begrijpen en hun vaardigheden beter te presenteren”, legt Charles Jean uit, senior manager bij wervingsbureau Michael Page. “Met dit soort begeleiding zijn kandidaten beter voorbereid en kunnen werkgevers meer openstaan voor diversiteit”, voegt hij toe. 

Voordelen voor zowel kandidaten als werkgevers 

Voor kandidaten met een handicap biedt werken in een omgeving die hun talenten waardeert een waardevolle kans om zichzelf te ontplooien. Oljan Mapreni, coördinator voor inclusie-initiatieven bij de FOD Sociale Zekerheid, leeft zelf met een handicap en getuigt: 

“Het is essentieel om te erkennen dat er verschillende soorten talent zijn, en om een stimulerende werkomgeving te creëren mogen mensen met een handicap niet tot hun beperking worden gereduceerd. Ze moeten kansen krijgen, niet alleen in hun carrière, maar in alle aspecten van hun leven. Iedereen heeft zwakke punten, maar het zijn de talenten die het verschil maken. Mensen moeten kunnen doen waar ze goed in zijn en wat ze willen doen, ongeacht of ze een handicap hebben of niet.” 

Daarnaast blijkt uit vele getuigenissen dat mensen die in een inclusieve context worden aangenomen vaak een sterke betrokkenheid bij hun werkgever tonen, wat werkgevers ten goede komt. 

Het belang van aanpassingen 

Ondanks de duidelijke voordelen vereist inclusieve werving in de gezondheidszorg aanpassingsvermogen en specifieke maatregelen. Oljan Mapreni licht toe: 

“Een medewerker met een visuele beperking kan bijvoorbeeld baat hebben bij spraaksynthesesoftware en een aangepast scherm, waardoor zij haar werk efficiënt kan uitvoeren. Hoewel redelijke aanpassingen simpel kunnen lijken, hebben ze een diepgaande impact op het welzijn van werknemers en de samenhang binnen teams.” 

Charles Jean vult aan: “Sommige functies vereisen specifieke vaardigheden, maar in veel gevallen kunnen mensen met een handicap met enkele aanpassingen uitstekend functioneren in diverse functies die aansluiten bij hun capaciteiten.” 

Vele uitdagingen in het vooruitzicht 

Diversificatie van werving opent nieuwe perspectieven en maakt de sector veerkrachtiger in het licht van toekomstige uitdagingen. De voordelen van inclusie zijn duidelijk: een menselijkere en meer toegankelijke werkomgeving, een verbeterde zorgkwaliteit en hechtere teams. Door nu actie te ondernemen, draagt België bij aan een positieve ontwikkeling richting een meer rechtvaardige en meer diverse gezondheidszorg die beter voorbereid is op toekomstige uitdagingen.  

“Om natuurlijk te zijn en aan te voelen, moet inclusie vanaf de kindertijd worden opgebouwd. Dit begint op school, waar iedereen welkom is, met of zonder handicap, en gaat verder in het arbeidsleven, waar elk talent een plek heeft. Instellingen en beleidsmakers dragen een grote verantwoordelijkheid in deze evolutie. Kleine aanpassingen, extra middelen en vooral een mentaliteitsverandering zijn de sleutels tot een inclusieve samenleving waarin iedereen zich volledig erkend en gewaardeerd voelt.”, besluit Oljan Mapreni. 

Vorig artikel
Volgend artikel