IT

Hoe automatisering voor naadloze interoperabiliteit kan zorgen

december 18, 2024
door Hannes Dedeurwaerder

Een multi-cloud landschap is vandaag de dag meer de norm dan uitzondering binnen bedrijven. Een multi-cloudomgeving is meestal een combinatie van minstens twee public clouds, twee of meerdere private clouds of een combinatie van beide. Maar wat zijn de concrete voordelen? 

De voordelen van multi-cloud zijn navenant: het helpt om operaties te vereenvoudigen, beveiliging te verbeteren en kostenbeheer te optimaliseren. Maar het draait vooral om flexibiliteit, aldus Peter Fourneau, software engineer bij Axians. “Elke applicatie of service heeft zijn eigen karakteristieken op het vlak van bijvoorbeeld load (het aantal gebruikers) of cpu-verbruik (bijvoorbeeld voor fotobewerking of andere reken-intensieve toepassingen)”, legt hij uit. “Voor elke applicatie of service kan de beste cloud provider geselecteerd worden die voldoet aan de eisen in kwestie.” 

Ook kostenbesparing is een voordeel, omdat het kostenplaatje van de verschillende cloud providers kan afgewogen worden en de meest voordelige geselecteerd kan worden. Verder investeren cloud providers veel in innovatie. Anders gezegd: met een multi-cloud opzet kan je meesurfen op de innovatie van een cloud provider. Verder vermijd je een vendor lock-in, omdat bedrijven het belangrijk vinden om niet afhankelijk te zijn van één partij voor hun IT-services. 

“Ik noem ook nog graag de hogere beschikbaarheid van applicaties of services als voordeel”, aldus Fourneau. “Stel dat een applicatie draait op AWS, maar ook stand-by op Microsoft Azure als AWS een uitval heeft, kan er geswitched worden naar Microsoft Azure. Kortom, een uitval van één cloud provider heeft een beperkt effect, omdat men een andere instantie kan activeren op de andere cloud provider.”  

100.000 gebruikers 

“Door een cloud provider te kiezen met een datacenter dicht bij de klanten, zorg je ervoor dat die klanten een betere gebruikservaring hebben”, gaat Fourneau verder. “Een Belgisch bedrijf met een app die vaak gebruikt wordt in pakweg Australië heeft er alle baat bij om een cloud provider te selecteren met een lokaal datacenter. Op die manier kan de data performanter aangeleverd worden aan de Australische gebruikers. En ten slotte noem ik nog schaalbaarheid: de cloud zorgt ervoor dat je applicaties intensiever kan gebruiken, zonder dat het bedrijf extra moet investeren in hardware. Stel dat je een app bouwt die initieel 1000 unieke gebruikers per dag heeft. Maar door het succes van de app stijgt dat plots naar 100.000 gebruikers. Indien het bedrijf zelf de app host, zou dit neerkomen op een zware hardware-investering, maar als een cloud provider de host is, is die investering niet nodig.” 

Koppelingen van systemen 

Eén organisatie die inzet op multi-cloud, is financieel adviseur VGD. “Wij doen dat vooral in functie van koppelingen tussen verschillende systemen”, aldus Thomas Machtelinckx, IT-manager bij VGD. “Enerzijds applicaties die we afnemen in SaaS, anderzijds applicaties die draaien binnen ons eigen datacenter-omgeving én in de Microsoft Azure cloudomgeving. Een voorbeeld van deze interoperabiliteit is dat ons ERP-systeem bepaalde klantengegevens uitwisselt met een documentbeheersysteem, klantenacceptatiesoftware, boekhoudsysteem… maar ook medewerkersgegevens met een talentmanagementsoftware en een resource planning software.” 

“Daarenboven zijn de processen op elkaar afgestemd, zodat ze op het juiste moment op elkaar inhaken. Je kan het vergelijken met estafette, waar het stokje doorgegeven wordt. Deze systemen zijn gekoppeld met elkaar, waarbij de data onderweg ‘getransformeerd’ wordt zodat die in het bestemmingssysteem goed ontvangen kan worden vanuit het bronsysteem.”, besluit Thomas Machtelinckx.

Vorig artikel
Volgend artikel