Business

Flexi-jobbers: de redders in nood

september 18, 2024
door Tara Troch

Met het flexi-statuut kan je voordelig bijverdienen naast je hoofdjob of pensioen. En sinds begin 2024 werd een uitbreiding van het flexi-systeem doorgevoerd naar meer dan 20 sectoren. Dit brengt heel wat voordelen met zich mee, maar ook nieuwe regels.  

Bart Ceulemans, Communicatie- en marketingverantwoordelijke bij Bakkers Vlaanderen 

Sinds 1 januari 2024 werd de wetgeving rond flexi-jobs hervormd. Wat zijn de belangrijkste aanpassingen binnen jullie sector?

“De hervorming van de flexi-job wetgeving sinds 1 januari 2024 heeft enkele significante veranderingen gebracht in de bakkerijsector. Belangrijkste aanpassing is de verhoging van de kostprijs voor de werkgever. Bijkomend de vereenvoudiging van de administratieve procedures en strengere controles op arbeidsvoorwaarden. Daarnaast is er meer aandacht voor het opleiden van flexi-jobbers, zodat ze beter inzetbaar zijn en kwalitatief werk kunnen leveren.”

Critici stellen dat flexi-jobbers een bedreiging kunnen vormen op de jobkwaliteit en de vaste medewerkers. Hoe staan jullie hier tegenover?

“Wij erkennen de bezorgdheid van critici dat flexi-jobbers de kwaliteit van de banen en de positie van vaste medewerkers kunnen bedreigen. In sectoren zoals de onze waar van de werknemers een technische bagage verwacht wordt zijn flexi-jobbers geen bedreiging voor de vaste medewerkers. Echter, we zien flexi-jobs als een aanvulling die flexibiliteit biedt en piekmomenten opvangt. Door goede arbeidsvoorwaarden en opleiding te waarborgen, streven we ernaar dat flexi-jobbers de kwaliteit van onze diensten ondersteunen zonder de vaste medewerkers te benadelen.”

Welke positieve of negatieve evoluties merken jullie zelf op de afgelopen jaren of maanden? 

“In de afgelopen jaren merken we zowel positieve als negatieve ontwikkelingen op. Positief is de toenemende vraag naar ambachtelijke en gezonde producten, wat ons stimuleert tot innovatie. Negatief zijn de stijgende kosten voor grondstoffen en energie, wat de marges onder druk zet. Daarnaast blijft de krapte op de arbeidsmarkt een uitdaging, ondanks de inzet van flexi-jobbers.”

Jens D’Aes, Uitvaartondernemer bij Cornelis-Janssens in Aartselaar 

Sinds 1 januari 2024 werd de wetgeving rond flexi-jobs hervormd. Wat zijn de belangrijkste aanpassingen binnen jullie sector?

“Wij hebben lang moeten wachten op de goedkeuring van deze wetgeving. Onze sector is, net zoals bijvoorbeeld de horeca, onderhevig aan rustige en drukke periodes, en tijdens die piekperiodes is er vaak extra behoefte aan een last-minute flexikracht. Verhoogde flexibiliteit in werkuren, een vereenvoudigde administratieve procedure en de aanpassing van de loonvoorwaarden zijn belangrijke aanpassingen die voordelen bieden voor zowel werkgever als werknemer.”

Critici stellen dat flexi-jobbers een bedreiging kunnen vormen op de jobkwaliteit en de vaste medewerkers. Hoe staan jullie hier tegenover?

“Dat willen wij volledig tegenspreken op basis van onze ervaring sinds de omschakeling naar flexi-jobbers. De vaste medewerkers werken juist nauw samen met onze flexi-jobbers en bieden precies de juiste en nodige ondersteuning, omdat onze vaste medewerkers hun taken nu kunnen verdelen onder de flexi-jobbers. Voor onze medewerkers is er absoluut geen sprake van een bedreiging op hun jobkwaliteit.”

Welke positieve of negatieve evoluties merken jullie zelf op de afgelopen jaren of maanden?

“Om samen te vatten, ervaren wij flexi-jobbers als een absolute meerwaarde voor onze sector. Administratief gezien is het proces eenvoudig, wat ons als werkgever veel tijd bespaart. Bovendien profiteren de flexi-jobbers zelf ook, aangezien zij netto meer overhouden van hun verdiende loon. Dit maakt het een duidelijke win-winsituatie voor zowel de werkgever als de werknemer. Flexi-jobs bieden ons de flexibiliteit die we nodig hebben om snel in te spelen op piekmomenten, terwijl de werknemers profiteren van gunstige arbeidsvoorwaarden en een correcte vergoeding.”

Tom Wuyts, Eigenaar Horeca België 

Sinds 1 januari 2024 werd de wetgeving rond flexi-jobs hervormd. Wat zijn de belangrijkste aanpassingen binnen jullie sector?

“Eén van de belangrijkste aanpassingen is de stijging van de RSZ-werkgeversbijdrage. Er is 3% bijgekomen en we gaan dus van 25% naar 28% voor alle prestaties; de loonkost gaat dus weer omhoog. Telkens dat dat gebeurt doet dat pijn voor de sector. Daarnaast verdwijnt voor de werknemers de volledige fiscale vrijstelling en wordt een plafond ingesteld van €12.000 op jaarbasis. Hoewel flexi-jobs uitgevonden werden ter compensatie van de witte kassa in de horeca, merken we nu dat het toch moeilijker wordt voor de sector en om er nog veel geld in te verdienen.   

Critici stellen dat flexi-jobbers een bedreiging kunnen vormen op de jobkwaliteit en de vaste medewerkers. Hoe staan jullie hier tegenover?

“De jobkwaliteit is sterk afhankelijk van de werknemer op zich, of die nu vast of flexi-jobber is. Als je een goede flexi-jobber hebt die regelmatig inspringt, kan deze zich goed mee inwerken en heeft deze een connectie met de zaak, waardoor zijn of haar kwaliteiten hoger liggen dan bij iemand die maar af en toe komt helpen. En ook al is de leerschool voor jonge, nieuwe medewerkers vandaag duur geworden (je moet eigenlijk vanaf dag 1 al renderen), denk ik dat er wel een bedreiging kan zijn voor vaste medewerkers in de horeca door de hogere kosten voor de werkgever. 

Welke positieve of negatieve evoluties merken jullie zelf op de afgelopen jaren of maanden?

“Een positieve evolutie voor de sector in het algemeen is dat horeca zaken vandaag meer gezien worden als draaiende bedrijven. Als je alles goed onder controle hebt, kan je je zaak dus ook met waarde verkopen. Een ‘negatieve’ evolutie is dat mensen vandaag veel minder willen werken of bijwerken omdat de belastingdruk zo hoog ligt. Voor mij is de horeca de mooiste sector die er bestaat, dé sector die mensen verbindt. Ik hoop dus dat de complexiteit wat afneemt en dat de sector terug leefbaarder gemaakt kan worden, waardoor de prijzen voor de consument zakken en de uitbater eenvoudiger keuzes kan maken qua keuze personeel. ”

Vorig artikel
Volgend artikel