Lifestyle

De 14 mooiste wandelingen met uitzicht op water

juli 31, 2024
door Katrien Huysentruyt

Uit onderzoek blijkt dat wie veel tijd bij een vijver, rivier of andere grote plas doorbrengt, zich vaak gezonder en gelukkiger voelt. Nog een goede reden dus om je agenda vol te plannen met deze verkwikkende wandelingen rond, naast, bij en over het water.

België-Nederland

De Maas vormt over een vijftigtal kilometer de grens tussen Vlaanderen en Nederland. Daar vind je ook RivierPark Maasvallei – goed voor urenlang tot meerdaags stappen. Langs beide oevers van de rivier werden verschillende wandelingen uitgewerkt, meer dan 200 km wandelplezier langs de mooiste (water)plekjes. Aan de Belgische oever werden er een aantal wandellussen uitgewerkt. Maar je kunt ook vanuit een Nederlands Maasdorp vertrekken. Check de Visit Zuid-Limburg-website voor de lussen en routes bij de noorderburen.

Niet zo stille Kempen

In de Kempen wordt de stilte zo af en toe toch doorbroken door een opspattend meertje of klaterend riviertje… Laat je de populaire Molse Meren voor een keer links liggen, dan kun je er in Westerlo 7 kilometer lang op wandel langs water en kastelen, de nalatenschap van de adellijke familie de Merode. Het fabelachtige maar natte decor: de vallei van de Grote Nete, natuurgebieden het Riet, de Beeltjens en Kwarekken.

Zennegat

In het Mechelse Battel vind je met het Zennegat een bijzonder spel van waterwegen… De Zenne en de Leuvense vaart komen er samen in de Dijle, die wat verder samenvloeit met de Nete en zo de Rupel vormt. Het stukje Dijle tussen het Zennegat en de start van de Rupel wordt ook wel ‘de Koestaart’ genoemd. Op die plek kun je wandelen in natuurgebied Den Battelaer, een oud overstromingsgebied tussen het Kanaal Leuven-Dijle en de Zenne.

Vijverhoppen

In het Leuvense kun je natuurlijk de Dijle volgen (check de hippe Vaartkom) maar er zijn ook plekken voor doorgewinterde waterfanaten. Net buiten het centrum, in Wilsele dorp, weet menig jogger, picknicker of vogelspotter de Vijvers van Bellefroid te vinden. De karpervijvers werden in de jaren 40 aangelegd door de familie Bellefroid. Intussen kreeg de natuur al meer dan 40 jaar vrij spel op de 21 hectare, met een bijzonder groengebied als resultaat.

Van Dijle tot Demer

Niet alleen de Dijle meandert door Vlaams-Brabant, de Demer is een al even grote trekpleister voor waterliefhebbers. Aan de befaamde ‘Plas van Rotselaar’ kun je de Demer- en Dijlewandeling starten langs paden en wegjes tot in de pittoreske dorpskern van Wakkerzeel (Haacht). In Werchter, waar de Demer en Dijle samenkomen, beland je via een hoogtepad van 56 meter tussen de kruinen van oude eiken.

Langs de Leie

Ook langs de Leie is het heerlijk wandelen. Aanrader onder de vele opties is de Oude Leiewandelroute die je meeneemt langs maar liefst twee Oude Leiearmen. Je vertrekt in Bavikhove en doorheen de vallei van de Plaatsebeek kom je bij een eerste watertje uit. De wandeling door een gevarieerd landschap toont tegelijk het rijke vlasverleden van de streek. Vervolgens gaat het via het jaagpad langs de Leie tot aan de sluis. De tweede Oude Leiearm brengt je nog meer historisch erfgoed: het kasteel van Ooigem en hofstede Munkenhof.

Over brugge(n) en kanalen

In Brugge kun je moeilijk om het water heen, maar ook het Brugse Ommeland grossiert in mooie waterlandschappen. Dat van de Damse Vaart, met z’n majestueuze bomenrij en schilderachtige panorama’s, is misschien wel het meest iconische. Het kanaal verbindt Brugge met Damme en loopt zelfs verder tot Sluis. De wandelroute gaat door het weidse polderlandschap langs onder meer natuurreservaat Romboutswerve en de stadswallen. Je kunt in Damme ook oversteken met de veerboot of – van april tot eind september – bootje varen richting Brugge.

Bij de bron

De Bronnenwandeling is een van de mooiste wandelingen door een afgelegen – en meteen ook het hoogste – stukje Vlaanderen. Je slentert niet alleen langs water maar ook langs vakwerkhuizen, dassenburchten en een echt kasteel, alsook twee dorpjes: Sint-Martens- en Sint-Pieters-Voeren. Je krijgt hier 8,5 kilometer wandelgeluk dankzij de afwisseling van heuvels en dalen, langs de prachtige vergezichten en uitgestrekte wijngaarden, naar de bron van rivier de Veurs.

Meer dan een meer

De vijf kunstmeren bij de rivier Eau d’Heure zijn een minder bekend maar erg fijn wandelgebied. De Lacs de l’Eau d’Heure liggen in het zuiden van de provincie Henegouwen, Je hebt er keuze uit verschillende wandelroutes, van kidsproof tot eerder uitdagend. Je loopt langs de oevers van de meren, met hun vele baaien en bossen. En ook voor wie liever in het water zit dan aan de kant, zijn er vele opties: duiken, surfen, jetskiën, zeilen… De site is tevens voorzien van horeca en een waterpark… Kortom: voer voor een echt uitje.

Ronkend riviertje

Erg bekend en zeker niet onbemind is het traject langs de klaterende Ninglinspo in de provincie Luik. Het is een de mooiste wandelingen in de Ardennen die op de verlanglijst van elke hiker staat. Je bent dan ook meestal niet alleen op de vijftien kilometer door de wilde natuur van de Amblève, langs de tumultueuze Ninglinspo en Chefna. Er is ook een kortere route van – een luttele maar pittige – zes kilometer. Halfweg word je getrakteerd op een weids panorama bij het uitkijkpunt van Drouet.

Wild water

Het alternatief voor de Ninglinspo ligt een halfuur verderop in de Hoge Venen, maar wint intussen ook aan populariteit. De vallei van de Hoëgne biedt even mooie panorama’s, en ook waterpret is gegarandeerd. De Hoëgne is een zijrivier van de Vesder en dertig kilometer lang. Langs de bospaden, bruggetjes, boomwortels, vlonderpaden en rotspartijen ben je getuige van de capriolen van de rivier, inclusief watervallen. In de winter kan de rivier zelfs stevig kolken. De elf kilometer is goed aangeduid zodat je zeker niet verdwaalt in de bossen.

De oer-Ourthe

Wie ‘Ardennen’ hoort, denkt ‘Ourthe’, toch als het over waterpret gaat. Wandeltocht in het land van de Kelten neemt je dan ook mee door het gebied waar de Ourthe diepe valleien heeft uitgesleten. Het parcours gaat langs de Keltische site van Cheslé, door het geweldige landschap rond de rivier. Onderweg kruis je onder meer het Strand van Maboge en het meer van Nisramont, voor nog meer water. Letterlijk hoogtepunt is Rocher du Hérou in een meander van de Ourthe met schitterend uitzicht.

Maaslander

Hastière, tussen Dinant en Givet, wordt ook wel ‘ns de ‘parel van de Haute-Meuse’ genoemd. Als je er de Maas volgt, word je inderdaad vergast op indrukwekkende landschappen. De route Terug naar de Belle Epoque start in een overzetbootje naar de jachthaven op de andere oever van de Maas. Vervolgens neem je het steile pad met prachtige panorama’s als beloning. Zo kun je zelfs de Collegiale kerk en de Citadel van Dinant spotten. Bezoek onderweg ook het kasteel van Freÿr, omringd door prachtige tuinen, afgelijnd door de Maas.

Rivierpark op stadsformaat

Naast de Maalbeek en de Zenne is de Woluwe een van de belangrijkste Brusselse rivieren. In Brussel stroomt ze 10 kilometer lang langs parken, natuurreservaten en vijvers. Zo loopt ze onder meer door het mooie Ten Reukenpark in Oudergem/Watermaal-Bosvoorde, op een steenworp van het Zoniënwoud. Het landschapspark maakt deel uit van het ecologische herstel van de Woluwevallei. De Woluwe doorkruist het park en voedt de vijver, een houten brug leidt je van daar naar de waterval. Naast fauna en flora, vind je er ook beeldhouwwerken, rotstuinen en architectuurelementen.

Vorig artikel
Volgend artikel