Checklist natuurinclusief wonen…
Wereldwijd kreeg 2023 het trieste record van ‘warmste jaar ooit’. Geen goed nieuws dus voor ons klimaat en de natuurlijke habitats die hiermee steeds meer onder druk komen te staan. Gelukkig zien we tegelijkertijd ook een opkomst van initiatieven die bijdragen aan een groenere en meer duurzame omgeving. ‘Natuurinclusief wonen’ is zo’n trend waarbij je door middel van natuurvriendelijke aanpassingen aan bestaande en nieuwe gebouwen de biodiversiteit een handje kan helpen. Of je nu midden in de stad, in een woonwijk of aan de rand van een bos woont, met de juiste aanpassingen nodig je de natuur uit in ieder gebouw.
Doe hieronder de check en ontdek hoe natuurinclusief jij al woont, of hoe je zelf meteen aan de slag kan!
Groendaken en groene gevels
Groen is zowel goed voor de beleving en het welbevinden, als voor de biodiversiteit. Zo verbetert het de luchtkwaliteit, verlaagt het de omgevingstemperatuur en absorbeert het regenwater. Die buffering van regenwater is een groot pluspunt in ons land waar regenbuien niet ongekend zijn, want de planten houden het water vast zodat niet alles meteen in de riolering verdwijnt.
Laat water in de grond sijpelen
Vraag jezelf af: heb je die verharding echt nodig? Een betere optie dan vierkante meters aan stenen, is ‘halfbestrating’. Dit zijn grastegels met in de tussenruimtes groenblijvende planten. De voordelen? Regenwater kan geabsorbeerd worden en je biedt insecten en vogels een gegeerde voedselbron. Of ga nog een stap verder en installeer een regenton, meteen ook een duurzame oplossing voor je verbruik.
Pas je tuinverlichting aan
Deze is voornamelijk voor de vleermuizen en andere nachtdieren. Zij zijn erg gevoelig aan lichtvervuiling en het verstoort hun leven en ritme. Hou er daarom rekening mee dat je buitenlicht nooit naar boven richt, en installeer een bewegingssensor zodat ze automatisch weer uitgaan. Extra voordelig: ook muggen komen op licht af dus dat wordt minder krabben de dag nadien.
Ecologisch groene tuin
Tuinen met inheemse flora trekken lokale diersoorten zoals vogels, bijen en vlinders aan. Bevorder dus verder de biodiversiteit met deze planten, struiken en bomen, en voorzie hierbij ook voldoende schuilplaatsen en voedselbronnen. Goed om weten is dat dit inheems groen vaak ook minder water en onderhoud nodig heeft. Bonus!
Nestkasten, insectenhotels & vleermuiskasten
Insecten zijn van levensbelang en dragen bij aan het behoud van de lokale biodiversiteit. Hen een onderdak bieden in een insectenhotel, zorgt er dan ook voor dat rupsen, huisvliegen en bladluizen – hun natuurlijke vijanden – ver weg blijven. Installeer daarbij ook nestkasten voor vogels en vleermuizen, en biedt zo ook nog eens een schuil- en broedplaats voor nuttige dieren zoals vogels, bijen en vlinders.
Duurzame materialen
Gebruik jij in en om je huis duurzame en milieuvriendelijke materialen? Natuurinclusief bouwen of verbouwen hoeft helemaal niet gereserveerd te zijn voor bouwprofessionals. Denk dus bijvoorbeeld aan FSC-gecertificeerd hout, gerecyclede materialen, hernieuwbare energiebronnen en niet-giftige verf en afwerkingen.