België, Europees leider in biotech en medtech
Dankzij een innovatief ecosysteem in volle bloei heeft België zich gevestigd als een belangrijke speler in de biotech- en medtechsectoren. Om echter te blijven presteren in een steeds competitievere markt, moet ons land diverse uitdagingen aangaan.
Een dynamische maar veeleisende sector
Het succes van biotech en medtech in België is gebaseerd op een infrastructuur die innovatie bevordert. Bedrijven zoals IBA, wereldleider in technologieën voor de versnelling van deeltjes voor medische toepassingen, en Noshaq, een investeringsfonds dat financieringsoplossingen biedt voor bedrijfscreatie en -groei, spelen een cruciale rol in dit succes. “De sleutel tot een dynamisch biotech-ecosysteem ligt in de samenwerking tussen bedrijven, onderzoeksinstituten en investeerders”, legt Eric Brandt, Investment Manager bij Noshaq, uit. “Dankzij deze partnerschappen stimuleren we de gezamenlijke inzet van middelen en expertise, wat de resultaten van elk project maximaliseert.”
Een voorbeeld van excellentie in klinische proeven
België, Europees leider in klinische proeven, profiteert van regelgeving die snelle opstart van testprotocollen mogelijk maakt. Deze snelheid heeft internationale bedrijven aangetrokken en de positie van ons land in medisch onderzoek versterkt. Daniel Ernult, Corporate Communication Manager bij IBA, benadrukt: “De opkomst van nieuwe radiotherapeutische toepassingen, de zogenaamde theranostica, doet de vraag naar apparatuur voor de productie van deze nieuwe radio-isotopen toenemen. IBA blijft een belangrijke speler in de levering van deze apparatuur en ondersteunt vooruitgang door samen te werken met gerenommeerde onderzoekscentra, zoals in het Accelerate.EU-project met het Jules Bordet Instituut. Door voortdurend te investeren in innovatie garanderen we een voortdurende ontwikkeling van technologieën.”
Dankzij strategische partnerschappen kan België de toegang tot klinische proeven voor zeldzame ziekten uitbreiden, waarmee het een ideale omgeving biedt voor gespecialiseerde bedrijven. Het integreren van start-ups in dit ecosysteem is een belangrijke doelstelling, zodat jonge bedrijven kunnen profiteren van bestaande infrastructuren en samenwerkingen om sneller te innoveren. “IBA volgt de oprichting en ontwikkeling van start-ups nauwgezet op en kan, indien relevant, met hen samenwerken of hen integreren om bepaalde innovaties verder te ontwikkelen”, voegt Daniel Ernult toe.
Door deze samenwerkingen te bevorderen, maximaliseert België zijn capaciteit om geavanceerde medische oplossingen te creëren en versnelt het de marktintroductie ervan.